Luleå

Luleå kommun ligger i Norrbottens län, längs med den norra östkusten. Staden är centralort i Luleå kommun, residensstad för Norrbottens län. Med sin populära skärgård är Luleå ett självklart dragplåster i Norrland. På vintern lyser snön upp staden och på  sommaren lever staden under midnattssolens berömda sken.

Befolkningsutveckling och näringsliv

Befolkningen i Luleå kommun har under 2000-talet vuxit med dryga 3% och idag bor det nästan 75 000 invånare i kommunen. Kommunens största arbetsgivare är inom vård och omsorg samt tillverkning och utvinning. Luleå har Sveriges sjunde största hamn för gods. Staden är även ett metallurgiskt centrum med stor stålindustri och avancerad forskning. Sveriges första och nordligaste tekniska universitet, Luleå tekniska universitet, finns också här. En spirande marknad för förläggande av centrala datacenter, likt Facebooks centrala europeiska datacenter, har uppkommit på senare tid och kommunen lockar, genom denna etablering, till sig flera internationella IT-bolag.

Framtiden

Malmbanan, som går mellan Narvik och Luleå på en 500 km lång bana, håller på att utvecklas och rustas med hänsyn till den ökade gruvaktiviteten. Denna aktivitet smittar av sig till regionen och i synnerhet till Luleå där både inflyttning av arbetskraft och specialister förutspås. Även Luleå tekniska universitet, med sina 1 500 anställda och 16 000 studenter tar del av detta genom forskning och samarbete med några av de större gruvaktörer jämte den ökande IT-sektorn i regionen.

Trumman 2
Läs mer